Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. Przed wyjściem z domu powinniśmy znaleźć chwilkę czasu na zjedzenie odpowiedniego śniadania. Dotyczy to zarówno dzieci jak i dorosłych. Zdrowe śniadanie dla przedszkolaka powinniśmy przygotować maksymalnie do godziny po jego przebudzeniu.
Na naszym blogu wielokrotnie poruszaliśmy tematykę zdrowego odżywiania. Pisaliśmy tym jak ważne są brokuły w menu dziecka, czy dzieci powinny jeść słodycze oraz przedstawiliśmy jadłospis w Przedszkolu Sowia 5.
W dzisiejszym artykule podamy kilka przepisów na zdrowe i jednocześnie smaczne śniadanie dla przedszkolaka. Podpowiemy ja je przyrządzić, aby było ono ucztą nie tylko dla podniebienia ale również i dla oczu naszej pociechy.
Dlaczego śniadanie dla przedszkolaka jest tak ważne?
Śniadanie to posiłek, który musi dostarczyć energii na cały dzień. Nasze maluchy wykonują codziennie nie mniej ciężką pracę niż my. Uczą się nowych rzeczy, wykonują trudne zadania, są aktywne fizycznie. To wszystko sprawia, że mały organizm potrzebuje odpowiedniego „paliwa” aby sprostać tym wszystkim zadaniom. Badania dowodzą, że dzieci które nie jedzą śniadania w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu są mniej skoncentrowane podczas codziennych obowiązków, słabiej się uczą, nie są odporne.
Dlatego właśnie bardzo ważne jest, aby dziecko zjadało śniadanie.
Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie przedszkolaka?
Ze względu na to, że rano mamy zazwyczaj mało czasu, śniadanie przygotowujemy szybko. Nie oznacza to, że nie możemy wykazać się kreatywnością, aby nasze dziecko zjadało śniadanie z prawdziwą przyjemnością.
Naturalne płatki z owocami sezonowymi (truskawki, maliny, jagody) wymieszane z jogurtem naturalnym, zapewnią dobry start naszemu przedszkolakowi.
Kanapki są szybka formą przygotowania śniadania. Musza być jednak ciekawie zrobione, aby nasz przedszkolak chętnie je zjadł.
Ciekawe pomysły na smaczne kanapki znajdziecie tutaj.
Jeżeli jednak mamy troszkę więcej czasu na przygotowanie posiłku, proponuję zrobić warzywne placuszki, pyszne i zdrowe.
Jak je przygotować? Jedną średniej wielkości marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, do tego dodajemy pure z groszku lub kalafiora. Wszystko razem mieszamy dodajemy jedno jajko, natkę pietruszki i troszkę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta (troszkę mniejsze niż na placki ziemniaczane). Smażymy na złoty kolor z obu stron. I po 10 minutach już mamy przygotowane pyszne śniadanko.
Sałata, rzodkiewki, szczypior, pomidory…. to wszystko warzywa, które powinny znaleźć się w naszym menu śniadaniowym. Odpowiednio podane, na wesoło, z pewnością skuszą naszego przedszkolaka.