Jadłospis

Tygodniowy jadłospis w Przedszkolu Sowia 5

Poniedziałek:

Śniadanie: Pieczywo ciemne, pieczywo pszenne, szynka gotowana, ser ze szczypiorkiem, pomidor, herbata czarna z cytryną i miodem.
I danie: Krupnik,
II danie: Makaron spaghetti z sosem bolońskim, sałata lodowa, woda z miodem i cytryną
Podwieczorek: ryż z prażonym jabłkiem

Wtorek:

Śniadanie: Bułka ciemna z masłem, chleb razowy, gotowana szynka, pasztet (wyrób własny), pomidor, kakao
I danie: Pomidorowa z ryżem jaśminowym,
II danie: Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym, paseczki ogórka zielonego Podwieczorek: Galaretka z owocem

Środa:

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, kolorowa sałatka z jogurtem naturalnym: ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe, ser biały twaróg kostka,herbata czarna gorzka
I danie: Kapuśniak z kiszonej kapusty,
II danie: Pieczeń ze schabu, pyzy w ciemnym sosie, surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, napój
Podwieczorek: sałatka owocowa + chrupki kukurydziane

Czwartek:

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pasta z kurczaka z serkiem homogenizowanym, szynka gotowana, zielony ogórek, herbata owocowa
I danie:
II danie: Ziemniaki pieczone z koperkiem, gzik, kawałki rzodkiewki, woda mineralna,
Podwieczorek: ciasto burakowo-czekoladowe

Piątek:

Śniadanie: Grzanki z masłem czosnkowym, serem mozzarella i pomidorem, szynka parzona, herbata
I danie: Barszcz zabielany z makaronem,
II danie: Kefty rybne parowane w sosie, kasza perłowa, buraczki, plasterki banana, woda mineralna z miodem
Podwieczorek: Mus owocowy + mała bułka razowa z masłem

 

*bezpieczny posiłek – posiłek bez alergenu (indywidualnie do danego dziecka)