witamina D

Niedobory witaminy D

Witamina D to grupa steroidowych organicznych związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Znaczenie fizjologiczne mają przede wszystkim dwie formy witaminy D: Di D3.

Witamina D to substancja, którą nasz organizm potrafi wyprodukować sam, ale musi mieć do tego odpowiednie warunki. 

Zarówno niedobór witaminy D jak i jej nadmiar są dla organizmu, szczególnie tego małego organizmu, bardzo niebezpieczne. Dzisiaj jednak porozmawiajmy o niedoborach tej bardzo ważnej witaminy.

Głównym powodem niedoboru witaminy D są małe ilości słońca. Najczęściej z sytuacją taką spotykamy się w okresie zimowym.

Główne objawy niedoboru witaminy D to: 

  • bóle kostno-mięśniowe
  • choroby przyzębia
  • utrata apetytu
  • biegunka
  • bezsenność
  • zaburzenia widzenia
  • niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle

Jakie są skutki niedoboru witaminy D?

Szczególnie właśnie  u dzieci niedobory witaminy D są bardzo niebezpieczne. Są przyczyną rozwoju krzywicy, powodują osłabienie mięśni. Mała ilość witaminy D to słabe ząbki, nieodporne na próchnicę. 

Niedobór witaminy D może spowodować otyłość, choroby układu krążenia, cukrzycę i wiele innych bardzo poważnych chorób.

Prawidłowa ilość tej witaminy w małym organiźmie  gwarantuje prawidłowy rozwój naszego przedszkolaka. Możemy oczywiście uzupełniać dietę naszego dziecka o witaminę D, która będzie podawana jako suplement, jednak nigdy nie robimy sami bez porozumienia z lekarzem.

Sami natomiast możemy zaopatrzyć nasze dziecko w tę cenną witaminę w sposób naturalny.

Gdzie znajdziemy witaminę D? 

Witami D to witamina słońca: już 20-minutowy spacerek w pełnym słońcu pozwoli na zaopatrzenie organizmu w odpowiednią jej ilość;  Najlepsze są spacery od stycznia do jesieni w godzinach od 10:00 do 15:00 w bezchmurne dni.

Niestety nie zawsze możemy pozwolić sobie na taki spacer, lub też nie zawsze pogoda ku temu sprzyja. Warto wtedy sięgnąć po produkty spożywcze, które są bogate w tą cudowną witaminę. A jest ich bardzo dużo:

  • tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, czy węgorz. Owoce morza;
  • płatki owsiane;
  • soki pomarańczowe, wyciśnięte ze świeżych pomarańczy;
  • produkty mleczne: mleko, jogurty, śmietana;
  • jajka
  • niektóre grzyby, a szczególnie pieczarki są bogate w witaminę D;
  • tran;
  • wątroba;
  • borówki;

To oczywiście tylko kilka produktów z bardzo długiej listy, a jak sami widzicie jest ich już sporo i można z nich skomponować prawdziwie pyszne posiłki. Pamiętajmy jednak podczas ich przygotowania iż smażenie zabija witaminę D. Gotujemy, pieczemy, dusimy, a nasza witamina D z pewnością zachowa się w całej okazałości.

Spacerki w pełnym słońcu, odpowiednia dieta i nasze przedszkolaki z pewnością nie będą potrzebowały suplementów diety. Suplementów, które mogą doprowadzić do nadmiaru witaminy D w organiźmie. A nadmiar witaminy D jest równie szkodliwy jak jej niedobór. Ale o tym już w następnym, artykule. Zapraszamy do lektury.