Witamina D to grupa steroidowych organicznych związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Znaczenie fizjologiczne mają przede wszystkim dwie formy witaminy D: D2 i D3.
Witamina D to substancja, którą nasz organizm potrafi wyprodukować sam, ale musi mieć do tego odpowiednie warunki.
Zarówno niedobór witaminy D jak i jej nadmiar są dla organizmu, szczególnie tego małego organizmu, bardzo niebezpieczne. Dzisiaj jednak porozmawiajmy o niedoborach tej bardzo ważnej witaminy.
Głównym powodem niedoboru witaminy D są małe ilości słońca. Najczęściej z sytuacją taką spotykamy się w okresie zimowym.
Główne objawy niedoboru witaminy D to:
- bóle kostno-mięśniowe
- choroby przyzębia
- utrata apetytu
- biegunka
- bezsenność
- zaburzenia widzenia
- niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle
Jakie są skutki niedoboru witaminy D?
Szczególnie właśnie u dzieci niedobory witaminy D są bardzo niebezpieczne. Są przyczyną rozwoju krzywicy, powodują osłabienie mięśni. Mała ilość witaminy D to słabe ząbki, nieodporne na próchnicę.
Niedobór witaminy D może spowodować otyłość, choroby układu krążenia, cukrzycę i wiele innych bardzo poważnych chorób.
Prawidłowa ilość tej witaminy w małym organiźmie gwarantuje prawidłowy rozwój naszego przedszkolaka. Możemy oczywiście uzupełniać dietę naszego dziecka o witaminę D, która będzie podawana jako suplement, jednak nigdy nie robimy sami bez porozumienia z lekarzem.
Sami natomiast możemy zaopatrzyć nasze dziecko w tę cenną witaminę w sposób naturalny.
Gdzie znajdziemy witaminę D?
Witami D to witamina słońca: już 20-minutowy spacerek w pełnym słońcu pozwoli na zaopatrzenie organizmu w odpowiednią jej ilość; Najlepsze są spacery od stycznia do jesieni w godzinach od 10:00 do 15:00 w bezchmurne dni.
Niestety nie zawsze możemy pozwolić sobie na taki spacer, lub też nie zawsze pogoda ku temu sprzyja. Warto wtedy sięgnąć po produkty spożywcze, które są bogate w tą cudowną witaminę. A jest ich bardzo dużo:
- tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, czy węgorz. Owoce morza;
- płatki owsiane;
- soki pomarańczowe, wyciśnięte ze świeżych pomarańczy;
- produkty mleczne: mleko, jogurty, śmietana;
- jajka
- niektóre grzyby, a szczególnie pieczarki są bogate w witaminę D;
- tran;
- wątroba;
- borówki;
To oczywiście tylko kilka produktów z bardzo długiej listy, a jak sami widzicie jest ich już sporo i można z nich skomponować prawdziwie pyszne posiłki. Pamiętajmy jednak podczas ich przygotowania iż smażenie zabija witaminę D. Gotujemy, pieczemy, dusimy, a nasza witamina D z pewnością zachowa się w całej okazałości.
Spacerki w pełnym słońcu, odpowiednia dieta i nasze przedszkolaki z pewnością nie będą potrzebowały suplementów diety. Suplementów, które mogą doprowadzić do nadmiaru witaminy D w organiźmie. A nadmiar witaminy D jest równie szkodliwy jak jej niedobór. Ale o tym już w następnym, artykule. Zapraszamy do lektury.