świąteczne wypieki przedszkolaka

Świąteczne wypieki przedszkolaka

Dzieci uwielbiają gotować. Chętnie biorą udział w przygotowaniach przedświątecznych smakołyków i są dumne ze swojego dzieła. Pozwólmy im na taką samodzielność i przygotowanie świątecznych wypieków przedszkolaka. 

Świąteczne wypieki przedszkolaka z pewnością zachwycą wszystkich domowników oraz gości, których zaprosimy na święta.  Wypieki te nie mogą być jednak bardzo skomplikowane. Dlatego przedstawiamy 5 pomysłów na szybkie i proste

WYPIEKI PRZEDSZKOLAKA

Muffinki czekoladowe:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (rozpuszczonej lub startej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Przygotujcie wszystkie składniki i miskę. Pozwól swojemu przedszkolakowi przejąć inicjatywę. Niech wsypie najpierw wszystkie suche składniki i dokładnie wymiesza, następnie dodaje pozostałe składniki. Teraz porządne mieszanko  i możemy rozlać ciasto do papierowych foremek. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na około 25 minut;

Muffinki waniliowe:

Przygotowujemy je dokładnie w taki sam sposób ja muffinki czekoladowe, ale nie dodajemy kakao i gorzkiej czekolady.

Babka cytrynowa

To kolejny przepis, z którym nasz przedszkolak przy niewielkiej pomocy Rodziców, z pewnością sobie poradzi.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka  cukru
  • pół kostki margaryny do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1,5  cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru

Najtrudniejsze zdanie, z którym nasz przedszkolak może sobie nie poradzić to oddzielenie białka od żółtek. Po rozdzieleniu malec może ubić żółtka na jednolitą masę,  do której dodajemy margarynę i  cukier. Do piany dodajemy startą na tarce, porządnie umytą jedną cytrynę. Białka również muszą zostać ubite na sztywną piane, która powoli dodajemy do masy z żółtek. Do wszystkiego dodajemy mąkę, proszek i tak gotową masę wylewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni  piekarnika na 50 minut. Pamiętajmy o tym aby foremka była wcześniej wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą.

Do polania gotowej baby możemy przygotować lukier. Mieszamy bardzo dokładnie cukier puder z połówką cytryny i tak przygotowaną masą polewamy lekko przestudzoną babkę.

wypieki przedszkolaka

 

Czekolada z bakaliami

Składniki:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • paczka herbatników
  • rodzynki w ilości  wg uznania
  • orzechy w ilości wg uznania
  • migdały w ilości wg uznania
  • 1 łyżka kakao

Masło gotujemy wraz z mlekiem i cukrem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i resztę czynności może już wykonać przedszkolak. Dodajemy mleko w proszku, kakao i dokładnie mieszamy. Kruszymy herbatniki (oj to przedszkolaczkom najbardziej się podoba, ale należy pamiętać, aby nie były pokruszone za drobno), bakalie, dokładnie mieszamy całość.

Foremkę nie za dużą wykładamy folią spożywczą, przekładamy do niej równomiernie masę i wkładamy do lodówki na całą noc.

Sałatka owocowa

Na koniec przepis na deser, który dziecko może wykonać samo. Sałatka owocowa, która będzie dobra zawsze, bez względu na to jakie będzie zawierała składniki. Nasza propozycja:

  • 2 banany;
  • ananas w puszczce
  • truskawki
  • borówki amerykańskie.
  • jogurt naturalny;
  • cytryna

Pozwól dziecku plastikowym nożem pokroić wszystkie owoce, włożyć do dużej miski, dodać kilka kropel soku z cytryny i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Tego deseru nie musimy słodzić, bo owoce już same w sobie są słodkie.

Mamy nadzieję, że zasmakujecie w naszych przepisach, a wspólne ich przygotowywane da wiele radości.  Do Świąt Wielkanocnych jeszcze dwa tygodnie więc macie dużo czasu na trening 😉 Życzymy udanych wypieków.